Ik heb er zin in. Vandaag samen met mijn maatje Abel op pad, richting de ijssel. Na een stevige wandeling zijn we er rond half 2. Een mooi gedeelte van de rivier, waar meestal maar weinig mensen te vinden zijn. Ideaal voor Abel en niet minder voor mij, want ik kan alle kanten op. Op de grote rivier, tussen de kribben of langs de lange rietkraag. Bij aankomst zie ik al een brasem in het ondiepe gedeelte, maar ik wil het toch eerst op voorn proberen. Die machtige aanbeten zijn een lust voor het oog (en slecht voor je hart, wat een fun op een drietje) net als de voorns trouwens die lekker dik zijn. Na een uurtje is het nog niet veel, deze stek is het niet en net voordat ik besluit om 50 meter verderop te kijken, knalt er een roofblei door de oppervlakte. En tja ik weet het, het mag eigenlijk niet, maar ik heb wat streamertjes van Enrico Puglisi bij me en ze kunnen me wat. Na enkele worpen is het raak, de eerste van 2009, het blijft een prachtvis. Na nog even doorgevist te hebben, besluit ik om verderop te gaan kijken. 

Eerst ff met Abel dollen. Hij zwemt wat, ik scan de wateroppervlakte, in de verte nog een brasem, maar het is nog te vroeg in het jaar. Ook zie ik een machtige kolk, waarschijnlijk een flinke roofblei, maar ze is te ver weg om erop te werpen. En een half uurtje later sta ik tegen het rietkraagje aan te vissen. Hier stroomt het nauwelijks en toch… de stek die zint me. Ik werp pakweg 20 meter weg, laat de beetverklikker met de wind en lichte stroming naar rechts gaan en vis de lijn met korte achtjes terug. En dan…onverwacht, voel ik iets trillen, ik sla aan, te laat, toch wel ff balen, maar dat is snel weg voor een goedgezinde stemming, ze zitten er. En ja hoor, de rest van de middag vang ik regelmatig mooie voorns, opvallend veel aan mijn 2de bovenste redtagnimf en maar 1 of 2 aan de verzwaarde onderste nimf, de hare’s ear. Dat is wel eens anders, zo zie je maar. Rest me nog te zeggen, als je naar de ijssel wilt, doe het zo snel mogelijk, want lang duurt het niet meer en dan is het al weer over. Tuurlijk blijven de brasems wat langer, ook leuk, maar geef mij toch maar die mooie voorns, een genot zo aan de ijssel.

Oja, de Roofblei is gevangen aan de EP Minnow ‘5 (meer info)

Zojuist bericht in de mail van Stef uit België. (Stef heeft onlangs verschillende vliegen bij Dyckers aangeschaft, waaronder het ovm pakket)

“Om 06.30u arriveren we aan het Oostvoornse Meer, afslag Baardmannetje! De ochtend is nog jong en er is geen enkele andere visser te bespeuren. Ik probeer een paar uur met de droge vlieg en krijg zowaar 2 aanbeten, of iets wat daar op lijkt. Eén aanslag is helemaal mis en de tweede vis (redelijk formaat!!) lost na enkele acrobatische sprongen. Daarna is er niks meer te zien. Dan maar overschakelen op een zonkertje met een zinkende lijn en vissen aan de buitenkant van de dammetjes. Bij ‘Baardmannetje’ 2 vissen gevangen: een beekridder en een mooie, oude, zwarte en magere regenboog! Na de middag ben ik verhuisd naar het strandje aan de overkant van het ovm. Lekkere picknick samen met het vrouwtje en 1 aanbeet gehad maar deze kleine regenboog verspeeld. ‘s Avonds nog enkele uurtjes geprobeerd bij het Baardmannetje. Met de droge vlieg heb ik niks meer gezien. Nog enkele worpen met een streamertje leverden nog twee aanbeten op en evenveel missers!!! Jammer!!! Zwarte onweerswolken komen dan vanaf de zee opzetten. Het weerlicht aan alle kanten. Wij kijken ernaar maar zitten lekker binnen te genieten van een heerlijk etentje in het ‘Wapen van Marion’. Wat wil een mens nog meer!!”

Zo de eerste uurtjes aan de ijssel in 2009 zitten erop. Geattendeerd door Sjoerd via een posting op een van de fora gisteren, ging ik vanmiddag richting ijssel. En ja hoor wie stond daar op het stekkie waar ik al vanaf m’n prille jeugd vele jaren terug kom, juistem Sjoerd. Heerlijk hebben we samen enkele uurtjes gestaan en alhoewel het vliegvissen niet echt wild was, vanwege de vele scheepvaart, was het een goed wederzien tussen elkaar. Al vele jaren komen we elkaar tegen aan de waterkant met vaak een zelfde insteek wat betreft het vliegvissen, dus de gesprekken gingen al snel over het vliegvissen op karper, snoekbaars aan de iessel, het zeeforelvissen in Denemarken en last but not least de wens van Sjoerd om richting de tropen te gaan. Wie weet komt het er ooit nog van om samen iets te organiseren, maar voor nu was het gezellig, gezellig zoals vliegvissen hoort te zijn. Die IJssel wat een prachtrivier is ze toch….

Wat een gezellige club, de Vislust in Almelo! Op uitnodiging van het vliegvisdeel van deze grote vereniging hebben we gisteravond een binddemonstratie gegeven van wat voor soorten vliegen je met EP producten (fibers, sliky fibers, etc.) kunt binden. Tevens kwamen er natuurlijk zaken aan bod als het vliegvissen op zeeforel, karper, zeebaars, snoek enzovoorts en die vliegen die we daarvoor gebruiken. Het was een supergezellige drukbezochte avond (bijna alle 20 leden van deze club waren aanwezig, waarvoor dank!) die lekker lang doorging tot tegen de kleine uurtjes. Het gezelschap van deze vliegvisclub is zeer verscheidend van 16 t/m 80 jaar en het enthousiasme was bij iedereen merkbaar. Kortom een genot om het e.e.a. uit te leggen. Namens Dyckers willen we de club bedanken voor de interesse, de drankjes en de hartelijke ontvangst en dan met name Erik die ons uitgenodigd heeft en klaar stond wanneer we het vroegen. Uiteraard ook dank naar alle andere leden van jong tot oud!

Ps. Mocht je ook interesse hebben in een dergelijke bindavond voor je vereniging, dan kan er natuurlijk altijd contact (info@dyckers.com) met ons worden opgenomen betreffende de mogelijkheden.

Trrring, daar ging de telefoon, Bert aan de andere kant. Of wij ff een pakketje met karpervliegen kunnen samenstellen. Het is prachtig weer vandaag en Bert wilde nu toch zijn eerste karper vangen. Hij wist ons te vertellen dat hij het al meerdere malen had geprobeerd, maar dat het tot nu toe nog niet gelukt was. Enne of hij het pakketje vanmiddag nog kon ophalen…eeuuh ja nou het is knetterdruk hier en ik ben nog met nieuwe vliegen bezig voor de shop m.b.t. karper aan de hand van wat testen die we de afgelopen tijd hebben gedaan. Ja die wil ik zegt Bert, nou eeuh vooruut danmaar en we slaan aan het binden. Om 16.00 uur geef ik hem een pakket mee met 4 maisbolletjes, 4 broodbollen, enkele hondenbrokkenimitaties en wat Suan worms en nu vangen he!

Vanmorgen kregen we een mail, het is gelukt! 
Geweldige vissen Bert, echt top en niet 1 maar 2 kois, aan de broodbol, gefeliciteerd!

{ De foto’s fullscreen zien? Klik dan op het fullscreen icoontje (rechts) als je met je muis over de foto gaat… }

Nadat het gisteren een prachtige dag was en de thermometer dit jaar voor het eerst de 20 graden naderde, hadden we er vandaag zin in. Helaas was het nog mistig toen Thomas rond 10 uur arriveerde, dus eerst maar even een plannetje maken what to do. Volgens de weerberichten zou het vanmiddag beter worden, maar ik had er een hard hoofd in….ook stond er nog de nodige wind, dus nee zoals gisteren was het zeker niet, jammer man, een beetje balen, want dat eerste zonnetje is perfect voor karper op de vlieg. Ik had er van de week al wat gespot, net als Thomas die voor zijn werk in de polders onder Utrecht vertoefde en de eerste paaiende karper zag, olalala echte biggies, super!! En zo babbelend verschijnt er langzamerhand een lach op onze gezichten, komen verhalen los van echte 30 en 40 ponders…als die nu eens onze 7 zouden krom trekken, halleluja!! Weet je wat? We gaan er gewoon voor en rond 11.30 staan we in het water. Pfff de wind is nog heftiger dan we dachten en daardoor is het zicht minimaal. Dan maar op een methode, die we eigenlijk nog niet eerder hebben geprobeerd, nimfen op karper, jaja!!

Nimfen op karper, ik weet het niet hoor. het ziet er wel goed uit. Beetverklikkertje op 2 meter van de nieuwe vlieg, oftewel het maisbolletje (binnenkort op de site) en driftend op de wind in een geultje. En zo verstrijkt er een half uurtje, totdat…krijg nou wat, zie ik het goed, langzaam loopt de verklikker de andere kant op, ja hoor, hangen!! Ooooooooo wat is dit een geweldig gevoel en daar gaat de reel, wat een geweld en wat heb ik dit gemist. Een krachtpatser eersteklas aan de andere kant van de vliegenhengel, dit is op en top genieten geblazen. En tien minuten later is het een feit, daar ligt de prachtige ongehavende langgerekte schubkarper in mijn handen, de eerste van 2009, yihaaaaaaa!!!

En zo kunnen we nog even doorgaan, want de middag was top! Waarbij zowel Thomas als ik 2 hele mooie vissen verspeeld hebben, maar waarbij we er allebei ook nog 1 wisten te vangen, waardoor het resultaat op 3 karpers kwam en zo vroeg in het seizoen zijn we daar zeer blij mee. Op naar meer! (want we zijn wel wat van plan in 2009….) Proost!

Ff een update van de goede berichten die we de laatste dagen krijgen. Zowel aan de Deense als aan de Noorse kust worden de EP shrimps momenteel uiterst succesvol ingezet. Sommigen zweren er zelfs bij en gebruiken de laatste weken geen andere vliegen meer, terwijl de vangsten van zeeforellen alleen maar beter worden. Super berichten dus. Maar dat niet alleen. Ook zijn er steeds meer vliegvissers die de EP shrimps gebruiken op onze thuiswateren, waaronder het Oostvoornse meer. Zo kregen we vandaag weer een leuk bericht van Jeroen (bedankt!!) die zaterdag in de late middag nog even met een teeny 300 aan het prachtige meer heeft gestaan. En ja hoor wederom deden enkele Dyckers vliegen hun werk en wist hij er 2 te vangen, 41 en 63 cm, knap werk en een goede reden om er ‘s avonds (na flinke ijsklouwen, want het was koud) een goed glas whisky op te nemen. Proost Jeroen, nemen wij er ook een!

Al een tijdje zijn we op zoek naar een goede epoxy bij onze afnemers. Echter wat we tot nu toe zijn tegengekomen vinden we gewoonweg te duur voor wat het moet doen. Zoals je kunt zien in de vliegenshop, maken wij behoorlijk wat vliegen af met epoxy. Dit doen we in combinatie met een droogmolentje die ik ooit eens gekregen heb van een handige vriend die het gemaakt heeft uit een magnetronmotertje. Tot op de dag van vandaag werkt dat goed. Tuurlijk begrijpen we dat niet iedereen zo handig is, dus ook voor zo’n epoxydroogmolen geldt, zodra we een aantrekkelijk geprijsde molen tegenkomen, dan zal die zeker in de shop komen te staan. Back to epoxy. Hierbij raden we aan om deze gewoon bij de Hema te halen, voor iets meer dan 4 euro ben je klaar en de epoxy dut ut! Kortom een tip van onze kant, wil je ook met epoxy gaan binden… de rest vult zichzelf in. Zodra we een goede goedkope epoxy tegenkomen, dan zul je deze uiteraard in de shop terug vinden.

Vandaag weer ff de polder in geweest met Thomas. De zon scheen heerlijk en de eerste ruizers lieten zich zien. Veel wel klein van aard, maar tussendoor wisten we toch nog een paar aardige ruizers weg te plukken net onder de oppervlakte. Erg leuk werk zo voor een keertje en de snoeken in hetzelfde slootje krijgen een aparte vermelding. Want wat was het prachtig om ze te zien flanken, honderden prooivisjes in waaiervorm weg te zien springen en af en toe een machtige kolk. Er zaten er zeker 3 in het kommetje waar we visten, het was verleidelijk, maar weet je met een 3tje was het toch ook wel weer mooi werk. Tevens hebben we voor de eerste keer dit jaar wat wateren bezocht waarvan we weten dat er de nodige (grote) karpers in rondzwemmen. Het was druk aan de waterkant, vele tentjes maar her en der konden we toch ff struinen zonder iemand tegen te komen. En ja hoor de eerste bullebakken zijn gespot met als mooie afsluiting, net voordat we weggingen om thuis nog een kop koffie te pakken, 3 overweldige jumps van een dikke 20ponder op nog geen 20 meter van ons vandaan. We kunnen niet wachten, voor ons vliegvissers moet het water bij voorkeur nog wat opwarmen en laat dat maar snel gebeuren. Want wat hebben we er zin in!

Gebruikte vliegen: stokje L (shop) en pheasant tail gk (shop)

Kort bericht van Johannes wonende sinds een tijdje in Noorwegen:
“Net terug van vissen op een nieuwe stek. Begonnen met een visimmitatie en na een uur overgestapt op de ep shrimp. Resultaat 1 koolvis en 8 zeeforellen. Koolvis aan de visimmitatie en alle zeeforellen aan de epshrimp. Ongeveer 2,5 uur gevist. niet gek toch en ook nog de grootste van dit jaar tot nu toe. 53 cm en een van 48 cm de rest was tot 40cm… Johannes. ps. o ja het was schandalig koud”

Dyckers: “Helemaal niet gek man, super resultaat en een mooie foto. Thx voor het insturen, dat zien we graag!! Mooi dat de EP Shrimp Dub Brush zijn werk doet.”

Binnenkort op Dyckers.com een online flyfishmagazine alla thisisfly.com of catchmagazine.net. Veel foto’s, enkele verhalen en natuurlijk ook de nodige informatie m.b.t. vliegbinden, stekken en meer… Mocht je enkele mooie foto’s hebben en er een (kort) verhaaltje bij willen vertellen, stuur deze dan naar info@dyckers.com en wellicht komt dit ook in de uitgave terecht. Voor nu nog online, maar in de toekomst misschien ook in gedrukte vorm!!

{ De foto’s fullscreen zien? Klik dan op het fullscreen icoontje (rechts) als je met je muis over de foto gaat… }

Wat een tearing weer vanochtend zeg, regen, regen en nog eens regen. Als ik op buienradar kijk wordt het beeld buiten bevestigd door een enorm wolkendek over Nederland. Wel geeft de site aan dat vanmiddag de zon gaat schijnen, dus er is hoop.

Maart, altijd een lastig maandje voor ons als we op pad willen gaan. De snoek hebben we nu een half jaar achterna gezeten en dat vinden we zo langzamerhand wel genoeg zo. Het is nog te vroeg voor karper, baars, roofblei (ze zijn wel te vangen, maar het is lastig!!) dus vaak zijn we wel een dagje op ovm te vinden, of druk bezig met een voorjaarstrip die komen gaat. Vandaag wil ik de middag besteden aan het maken van enkele foto’s, lekker toeren door de polder en eventueel nog even een hengeltje uit gooien op zoek naar ruizers en blankvoorns, wie weet…

Rond een uurtje of twee zit ik in de auto en geniet ik van de vergezichten in de mastenbroekerpolder, mijn achtertuin. Zilverreigers, wulpen, ooievaars, vele verschillende eenden, grote groepen mussen, buizerds, torenvalkjes, ze passeren allemaal de revue en met het mooie lichtval is het eindelijk weer eens goed vertoeven in de polder. Alhoewel de mastenbroekerpolder de laatste 10 jaar nu niet echt mooie vissen meer laat zien mag ik er nog steeds graag vertoeven in de winterperiode op zoek naar snoek, of zoals vandaag eens lekker gaan nimfen. Ondertussen heb ik al 4 goed ogende stekken bezocht, maar buiten een minieme aanbeet is het nog niks. Dan weer tien minuten hier en dan weer een kwartier daar, tot ik bij een stek aankom waarbij wat planten in het water hangen tussen enkele boerderijen in. Na enkele worpen een stevige ruk aan mijn 3tje en ja hoor de eerste ruizer is binnen. De groep is gevonden en het gaat lekker zo, de een na de andere ruizer pakt nu mijn orangetail, afwisselend met het koperkopje, 2 absolute favoriete nimfen. Af en toe zit er een leuke blankvoorn tussen die wat groter van formaat zijn en mijn 3tje netjes kromtrekken. En weer schiet de verklikker weg daar vlak aan de overkant, maar nu voelt het toch wat steviger. Na enkele seconden verschijnt er een mooie blankvoorn van rond de 30 hevig flankend onder water, ze zitten er toch nog, mooi werk zo. Nu vang ik ook meer van dit formaat blankvoorn, wat uiteindelijk resulteert in toch wel meer dan 40 vissen in 2 uurtjes tijd, wat de middag zeer geschikt maakt. Zeker als je de entourage van het polderlandschap, de schapen en alles wat zich laat zien meeneemt en dat combineert met de fijne stralen van een beginnend voorjaarszonnetje, kortom ik heb genoten en dat is waar het allemaal om draait. Binnenkort zeker weer het grote werk op het oostvoornse meer, of wellicht de eerste roofbleien gaan zoeken voor 2009, maar voor nu waren deze kleine voortjes met af en toe een leuke uitschieter een welkome afwisseling!

Gebruikte vliegen: Oangetail (link) en het koperkopje (haak 12 of 14, kopje maken van koperdraad en lijfje van pauweveren (link))